fredag 11 mars 2011

Hur det blev som det är

Det hela började med att vi (Rusbe och Lisa) fick reda på att Kävlinge kommun sålde tomter och att det inte var flera års tomtkö utan att man kunde få en tomt ganska omgående. Dessutom tilläts tvåplanshus, vilket är ovanligt i Skåne.
Efter att ha varit i kontakt med flera husleverantörer föll valet på Willa Nordic (nedan WN). Jag kontaktade deras försäljningschef, Mattias Hjälmeby, och berättade om vår idé om att bygga ett energisnålt hus. Detta samtal blev starten för ett samarbete mellan oss och WN. Vi hade en mycket bra dialog med Mattias Hjälmeby om hur vi skulle kunna förverkliga vår dröm om ett energisnålt hus. Samtidigt fick WN möjlighet att prova en ny väggtyp. Några månader senare bjöd WN upp oss till sitt kontor i Stockaryd och de första ritningarna började skissas på arkitekt Lars Carlssons bord.


Huset som gestaltades av honom var det hus vi hade i tankarna. Det hela resulterade i ett nyfunkishus. Huset som vi bygger har raka enkla former och inte för mycket fönster. De stora fönster vi valt att placera i husets ena hörn, placerades medvetet i  syd- och västläge. På resterande fasader blev fönstrena mindre. Den kompakta huskroppen ger många fördelar, dels byggnadstekniskt men framförallt ur energihushållningssynpunkt.


Den totala byggytan är 198 m2 fördelat på två plan. Boytan är ca 174 m2.
Efter att husets form och planlösning blivit bestämd gick vi vidare med WN:s representant Pia Jensen i Malmö och började bestämma alla husets detaljer. Dialogen var tät och WN visade stort engagemang genom hela processen.
Under tiden funderingarna kring husets inre pågick så hade vi även många och långa funderingar kring husets teknik.
En liten "tekniksammanställning":
Den totala isolertjockleken i väggarna blir 295 mm (U-värde 0,15 W/m2K) med bruten köldbrygga. Under grundkonstuktionen läggs 300 mm cellplast samt tjälisolering kring hela huset och på taket 450 mm lösull. Fönster är Elite Extreme Pro med U-värde 0,9W/m2K.
Det blev ett FTX system (från- och tilluft med återvinning från RecVent) med värmebatteri på tilluften från markvärmepumpen som kommer fån NIBE. För komfortens skull valde vi även golvvärme.
Jag hade vid ett av de många samtalen med Mattias Hjälmeby även nämnt att vi kommer att provtrycka huset och att jag vill att stort fokus läggs på lufttäthet. Lufttätheten är viktig för att följande ska fungera/bli bra:
- I ett lufttätt hus minimeras risken för att invändig varm fuktig luft läcker ut i konstruktionen och orsakar fuktskador.
- Man minimerar läckaget av värme och därmed blir energiförbrukningen lägre.
- FTX systemet har bäst verkningsgrad då huset inte ”läcker”.

Många svåra val har gjorts och kluriga frågor bearbetats under projekteringen!

/Rusbe och Lisa


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar